Attefallshus för jägare och fiskare

Är det svårt att få plats med utrustning och andra prylar kopplade till jakt och fiske? Ett attefallshus kan vara lösningen. Med en ny byggnad på tomten blir det lättare att få plats med allt.

Jakt och fiske är hobbies som till största delen utövas utomhus. Men fråga vilken hängiven fiskare eller jägare som helst, och hen kommer att säga att en hel del av hobbyn utövas inomhus. Det handlar om allt från att binda flugor till att rengöra vapen, och kanske också om att stycka bytet, i vissa fall. Riktigt ambitiösa vill också kunna röka fisk eller kött, och det låter sig svårligen göras i bostaden. Detsamma gäller att hänga upp kött på tork. 

Köttkvarn i attefallshus

Så vad ska man göra? Attefallshuset kan vara lösningen. Sedan det blev tillåtet att bygga en komplementbyggnad på tomten, utan bygglov, har många jägare och fiskare valt att göra bygganmälan för att kunna bygga hus på upp till 25 kvadratmeter på tomten, som rymmer allt som har med deras hobby att göra. I huset kan man förvara sina vapen och/eller fiskeredskap, men det går också att inreda det till ett fullutrustat kök,  med all utrustning som behövs för att ta hand om fisk och kött.

I jägarens attefallshus

Vad kan då finnas i jägarens attefallshus? Det beror naturligtvis på vem jägaren är. Såväl villebråd som tillagningsmetoder varierar ju. Några av de saker man kan hitta är:

  • Köttkvarn, för att mala färs och stoppa korv. 
  • Knivar för styckning, putsning med mera – det kan vara smart att inte ha dessa i det vanliga köket, om man har småbarn.
  • Bitonglåda för torkning av kött. Hur en sådan låda kan se ut ser ni i klippet nedan. 
  • En extra ugn för att tillaga kött och fisk.

På utsidan av huset kan man bygga ett rökskåp, som det som syns i det här klippet.