Har du drabbats av tennisarm?

Det är många som drabbas av tennisarmbåge. När man tänker på tennisarm, så tänker man lätt att det bara drabbar tennisspelande människor och sådana som tränar någon racketsport, men många fler än spelande människor kan drabbas av tennisarm. Det är till exempel vanligt att om man arbetar mycket vid datorn kan drabbas av tennisarm. Missvisande nog kan många tänka att det är en musarm som man har fått, men specialister på tennisarm slår fast att det egentligen en tennisarmbåge som man har fått ont i när man har ont i armbågen. Det är lätt att just tennisarmbågen överbelastas när man använder mus vid en dator.

Vad är en tennisarmbåge?

Kort sagt kan man konstatera att en tennisarmbåge är en överbelastning i underarmsmusklerna. Smärtan kommer vid fästet på armbågsbenet och området kring armbågen kan göra ont. En allroundträning är egentligen det bästa i förebyggande syfte. Ju starkare muskler som du har i armarna desto mindre är risken för att drabbas av en tennisarmbåge.

Hur lång tid det tar att komma till rätta med en tennisarmbåge beror dels på hur stor skadan är på tennisarmbågen och vad du gör den närmaste tiden. För de allra flesta kan smärtan vid en tennisarmbåge ta upp till 1 år för att bli helt symtomfri. Går du länge med en tennisarmbåge förvärras och förlängs symtomen på tennisarmbågen. Ju snabbare som du kommer till en läkare och påbörjar behandling av tennisarmbåge desto kortare blir rehabiliteringen och tiden för återhämtning.

Det kan även vara en bra idé att titta på ergonomin vid din arbetsplats. Kan du använda den andra handen och armen när du arbetar? Man kan även byta från att använda mus till en pekplatta på datorn. Det innebär nämligen att du inte behöver föra armen fram och tillbaka utan håller armen närmare kroppen.

Behandlingar för tennisarmbåge

Vilken slags behandling som ska hjälpa vid en tennisarmbåge beror på hur pass skadan din tennisarmbåge är. Kort sagt kan man säga att träning och stretchning kan hjälpa om skadan inte är så stor. Ju svårare skadan är, så kanske man behöver behandling med laser eller stötsvågsbehandling. Är skadan riktigt stor och den smärtar väldigt mycket kanske man behöver få kortisonsprutor, eller till och med en operation. Allt beror på hur länge som du har gått med skadan i tennisarmbågen.