Jakt – mycket mer än bara älg

Nu närmar sig hösten och det börjar bli dags att damma av ditt gevär. I de norra delarna av vårt land börjar älgjakten redan i september medan resten av oss får vänta tills oktober. För många är älgjakten en av årets höjdpunkter och det alla jägare längtar efter. Det många dock inte känner till är att många andra typer av jakt kan vara minst lika roliga. 

Jakt på rovdjur

Meningen med att jaga rovdjur är att hålla nere stammen till normala nivåer. Populationen får dock inte sjunka för långt eftersom arten då blir hotad. Det är därför det finns strikta regler för hur många som får skjutas varje år.

Det dröjde många år innan jag själv vågade testa mig på rovdjursjakt men jag ångrar mig verkligen inte. Det är en särskild känsla att smyga sig på en annan jägare, speciellt när det handlar om en björn. Under jakten 2019 fick 300 björnar skjutas och det var en oförglömlig känsla att själv få fälla en av dem. 

Jakt

Fjälljakt

De flesta jägare jag träffat känner sig hemma i dem stora skogarna men nästan ingen har varit uppe i fjällen för att jaga. Om du är en av dem går du verkligen miste om något. Att jaga i fjällen går inte att jämföra med något annat. Milsvid utsikt över massiva berg samtidigt som du får en chans att jaga villebråd som inte finns i skogarna närmre hemmet. Mest populärt brukar det vara att jaga ripor. 

Säljakt

Nu är det dags att lämna torra land och bege oss ut till havs. Under mitten av 1900-talet var sälen i östersjön nästan utrotad men på senare år har populationen vuxit enormt. Därför tillåts nu jakt på säl men det är inte helt enkelt. För att bli en fullfjädrad säljägare finns det därför kurser du kan gå. Perfekt att göra på sommaren innan älgjakten drar igång om du frågar mig. 

Jakten i Sverige är mycket mer än bara älgjakt. Jag hoppas att jag med detta inlägg inspirerat åtminstone en person att testa något nytt. Tro mig, det är värt det.